Gå videre til innhold
Smarte skoler en positiv utfordring for elbransjen

Pressemelding -

Smarte skoler en positiv utfordring for elbransjen

Smarte skoler, som er fremtiden innen undervisningsbygg, er en utfordring for både teknikere og leverandører.

Smarte skoler er fremtiden
Bråtejordet skole på Strømmen (Skedsmo kommune) er en ”mønsterskole” med sine smarte og energieffektive løsninger, som er basert på Schneider Electrics KNX-byggautomasjonssystem.
- Smarte skoler er fremtiden, mener Lars-Hermann Rotnebo (30 år, se bilde) fra Sørum Elektriske, TUE og prosjektleder for installasjonen av systemet fra Schneider Electric som styrer det tekniske anlegget på Bråtejordet skole. Installatøren har spesialisert seg i smarte skoler og har levert flere anlegg av denne typen den siste tiden.
For å bygge en moderne og energieffektiv læringsarena som Bråtejordet skole, må arkitekter, teknikere og leverandører etablere et godt samarbeid fra dag én for å takle utfordringene slike anlegg stiller.

Tillitsforholdet til leverandørene en avgjørende faktor.

- Valg av leverandør er den første utfordringen. Etter vår erfaring er det viktigste - i tillegg til en godt koordinert leveranse – det å kunne få tilført kompetanse og nødvendig support i installasjonsfasen. I det hele tatt å få en pålitelig partner du kan samarbeide knirkefritt med, mener Rotnebo, som er fornøyd med støtten de har fått fra Schneider Electric.

Kompliserte bygg
Smarte skoler er mer kompliserte enn næringsbygg. Arealene er delt opp i ulike bruksområder, og det tekniske må skreddersys til de ulike behovene. Det er mye elektronikk både på og bak fasaden: for eksempel alt audiovisuelt utstyr i tillegg til digitale tavler, smarte tavler som kan overføre det du skriver på tavla til PC - for så å lagre eller skrive ut. På Bråtejordet skole er det blitt levert nesten alle deler under elektrokapittelet i bygningsdelstabellen, alt fra lynvernanlegg til AV-systemer forteller Rotnebo.

Integrering av ulike systemer
- Byggautomasjonssystemene tillater å integrere moderne læringsutstyr inn i et anlegg som også sørger for godt inneklima og minst mulig energibruk. Sikkerheten er også prioritert: flere elektroniske systemer som adgangskontroll og kameraovervåking, tyveri- og brannalarm er nå til dags en selvfølge på slike skoler. Systemene må helst integreres og snakke samme språk og de må kunne utvides eller endres veldig lett. Til det er KNX ypperlig, sier Rotnebo.

Teknologi og kompetanse

- Selvsagt er det en fordel å bruke en totalleverandør av brukervennlige og intuitive byggautomasjonssystemer basert på en åpen protokoll som KNX. Det gir frihet til å integrere tredjepartsleverandører i systemet. Men det som virkelig var nyttigst for oss, var at Schneider Electric har det meste av det man har behov for til å sy sammen slike anlegg. Leveransene koordineres og skreddersys etter behov. Vi har fått den oppfølgingen vi trengte med hensyn til support og kartskisser. Etter min oppfatning har de også samarbeidet bra med alle leverandører av utstyr som måtte integreres i systemene, avslutter Rotnebo.

Løsningene levert av Schneider Electric:

  • KNX-byggautomasjonssystem (brytere, aktuatorer, kabling og sensorer) for å styre det tekniske anlegget i bygget.Brann, innbruddsalarm, adgangskontroll og ITV integrert i Esgraf-toppsystem.
  • Nødlys levert som sentralisert adresserbart system som kan integreres.
  • Wibe-kabelbroer/-stiger
  • Thorsman Inka kanaler
  • Actassi løsninger for data- og spredenett (40 000 meter totalt)
  • Exxact installasjonsmateriell.

For ytterligere informasjon:
Karoline Aasgaard, Marcom Manager, mobil: 90 67 68 71.

karoline.aasgaard@schneider-electric.com

Emner

Kategorier


Schneider Electric: Make the Most of Your Energy

Som global spesialist på energistyring med kontorer i mer enn 100 land, er Schneider Electric en verdensledende leverandør av integrerte løsninger innen flere markedssegmenter: energi og infrastruktur, prosessindustri, byggautomasjon, sikkerhet, datasentre/nettverk og boligbygg. I enkelte av disse er Schneider Electric markedsleder. Med fokus på sikker, pålitelig, effektiv og grønn energi, oppnådde selskapet med over 140 000 medarbeidere en omsetning på 24 milliarder euro i 2013. Schneider Electric har et aktivt engasjement for å hjelpe individer og organisasjoner til økt energieffektivisering: ”Make the most of your energy”. www.schneider-electric.com/no

Kontakter

Jonas Normann

Jonas Normann

Pressekontakt VP Marketing & Operation +47 93421687