Gå videre til innhold
Høyteknologisk fjellhytte åpnet for 2015-sesongen - Utviklet fremtidens energibygg på nesten 4000 meters høyde

Pressemelding -

Høyteknologisk fjellhytte åpnet for 2015-sesongen - Utviklet fremtidens energibygg på nesten 4000 meters høyde

Verdens mest moderne økohytte, Refuge du Goûter, har en bærekraftig arkitektur og energiløsninger som gir et innblikk i fremtiden. Teknologien er det Schneider Electric som står bak – og den er tilgjengelig i Norge.

Refuge du Goûter ligger på 3835 meters høyde på den mest brukte ruten opp til Mont Blanc. I sesongen fra juni til september bestiger rundt 2000 fjellklatrere Vest-Europas høyeste fjell. Mange av dem stopper på Refuge du Goûter for å få hvile, kost og losji. Ifølge hjemmesiden åpnet bookingen for 2015-sesongen onsdag 29. april og 1. juni åpner hytta dørene for de første turistene.

Refuge du Goûter er en arkitektonisk perle med en spektakulær plassering og utforming. Den eggformede hytten har fire etasjer, er 16 meter høy, har plass til 120 personer og stikker utenfor en klippe med et 1500 meters fall. Den topp moderne bygningen står i sterk kontrast til den opprinnelige hytta fra 1854. Etter fem år med planlegging og tre år med bygging, ble det høyteknologiske vidunderet endelig åpnet for publikum sommeren 2014.

Tilpasset et ekstremt miljø

Bak de fremtidsrettede og unike energiløsningene står den globale energispesialisten Schneider Electric. Selskapet har spesialtilpasset løsninger som takler ekstremvær med vind og utfordrende omgivelser.

- De tøffe værforholdene på Mont Blanc, med sterke vinder på opp til 300 km/t og lave temperaturer året rundt, i tillegg til den isolerte beliggenheten, har bydd på både tekniske og menneskelige utfordringer. At vi har klart å utvikle fremtidens økohytte i slike omgivelser viser hvilke fantastiske muligheter som finnes for å utvikle bærekraftig arkitektur og teknologiske løsninger i ekstreme miljøer, sier Rune Hansesætre, Country President i Schneider Electric Norge.

En stor inspirasjon

Øyvind Aanes er en av Norges mest erfarne tindebestigere og har i årevis ledet guidede toppturer til Alpene. Han kjenner miljøet rundt Refuge du Goûter svært godt og har selv kjent ekstremværet på kroppen. Han er svært imponert over hva den franske alpeklubben sammen med Schneider Electric har fått til.

-Hvorvidt den nye Refuge du Goûter er vakker, er en smakssak. Det som er imponerende er at gode tanker om bærekraftige løsninger ikke bare er en festtale, men faktisk er realisert. Det å bygge en hytte i et så ekstremt miljø, med minusgrader nesten hele året og uten tilgang til rennende vann, er en enorm bragd. Når både byggefase, materialvalg og drift minimaliserer karbonavtrykket, ser vi at det er mulig å ivareta miljøhensyn selv i de mest utfordrende omgivelser, sier Aanes.

En ny generasjon bygninger

Den bærekraftige hytta har kostet nærmere 50 millioner kroner og vekker oppsikt med sine toppmoderne, miljøvennlige løsninger som skaper optimal energieffektivitet uten at det går på akkord med de besøkendes komfort og sikkerhet.

-Refuge du Goûter er et pilotprosjekt for en ny generasjon bygninger med minimal miljøbelastning og karbonutslipp. Innovasjonen er basert på integrerte løsninger som utover energiytelsen har som mål å redusere bygningens miljøpåvirkning i alle faser av prosjektet, fra design og konstruksjon til gjenvinningsmaterialer, og som setter de besøkendes sikkerhet i høysetet, forteller den norske Schneider Electric-sjefen.

Et lavkarbon-prosjekt

I utviklingen av Refuge de Goûter er det gjort grundige studier av både teknologi og materialer som brukes i ekstreme forhold, samt atferd hos fremtidige besøkende. Resultatet er løsninger som reduserer miljøkonsekvenser.

-Hytta er laget av trekonstruksjon fra lokal skog. De toppmoderne og intelligente energiløsningene styres fra et maskinrom som er hyttas hjerte. Det brukes fornybar energi både fra sol og biomasse, og vann hentes gjennom snø som samles og varmes opp fra solcellepanel, forklarer Hansesætre.

-Et avansert system distribuerer, overvåker og styrer energiforbruk og sensorteknologi sjekker og justerer energinivået automatisk. Det tekniske anlegget fjernovervåkes. I tillegg benyttes innovative løsninger for kontroll og behandling av avfall for å minimere miljøpåvirkning. Er det ikke fantastisk? avslutter han.  

Fakta om Refuge du Goûter:

 • Et pilotprosjekt for en ny generasjon bygninger med minimal miljøbelastning og karbonutslipp
 • Åpnet i juni 2014, og erstatter den gamle fjellklatrerhytten fra 1854
 • Prosjektet ble initiert og ledet av den franske alpinklubben (FFCAM) i 2010
 • Utviklingen av Refuge de Goûter kom på rundt 55 millioner NOK
 • Schneider Electric står bak de innovative energiløsningene i bygningen
 • Brukes som overnattingssted for fjellklatrere på vei opp til Mont Blanc
 • Koster 72 Euro natten. Forhåndsbooking er obligatorisk og må gjøres senest 72 timer i forveien
 • Booking for sesongen juni-september 2015 åpnet 29. april

Hjemmeside: http://refugedugouter.ffcam.fr/home.html?_lang=GB&_setlang=1

Booking: http://refugedugouter.ffcam.fr/index.php?_lang=GB&alias=reservation&_charset=UTF-8

Energiløsningene:

 • Lokal trekonstruksjon laget av gran og lerk fra Saint Gervais skoger. Bygningen er bekledt med rustfritt stål og isolert med resirkulert trefiber og tredoble vinduer
 • Alle energiløsningene styres fra et høyteknologisk maskinrom i hjertet av bygningen
 • Hytta bruker fornybar energi både fra sol og biomasse. Energien kan samles og lagres over natten
 • Et avansert, sentralisert system distribuerer, overvåker og styrer energibruk etter behov. Sensorteknologi sørger for automatisk sjekk og justering av energinivået
 • Det tekniske anlegget fjernovervåkes- og styres, hvilket er spesielt gunstig utenfor sesong
 • Det er satt opp gode løsninger for fjernkommunikasjon
 • Bygningen peker mot vindretningen slik at det skapes turbulens som gjør av snøen glir rundt den runde fasaden og havner i et 60 m2 nett. Vann hentes deretter gjennom at snøen i nettet smeltes gjennom varme fra solcellepanel. Bygget er selvforsynt med vann og klarer seg 16 dager uten tilførsel av snø
 • Det brukes innovative avfallsløsninger og kun vegetabilske oljer for å minimalisere karbonutslipp. Løsningene er inspirert av marinteknologi med vakuumtoalett, biologisk behandling og membranfiltrering, og kan håndtere 100 % av kloakk og avløpsvann
 • Løsningene sikrer beskyttelse mot vær og vind, god oppvarming og ventilasjon, og et godt inneklima for de besøkende. Ventilasjonen utvinner mer enn 75 % av den termiske energien i utblåsningsluft

For å lære mer om Refuge du Goûter, utviklingen og konstruksjonen av bygningen se:

YouTube video: https://www.youtube.com/watch?v=8BeU4yBuJ3s

PDF: http://www2.schneider-electric.com/documents/foundation/DP-Refuge-du-Gouter-en.pdf

Alle bilder skal krediteres Pascal Tournaire

Related links

Emner

Kategorier


Schneider Electric: Make the Most of Your Energy

Som global spesialist på energistyring og automatisering, er Schneider Electric en verdensledende leverandør av integrerte løsninger innen flere markedssegmenter. Schneider Electric har kontorer i mer enn 100 land, og er markedsleder innen næringsbygg og boliger, industri og maskinbygging, e-verk og infrastruktur samt datasentre og nettverk. Med fokus på sikker, pålitelig, effektiv og grønn energi, oppnådde selskapet med over 170 000 medarbeidere en omsetning på 25 milliarder euro i 2014. Schneider Electric har et aktivt engasjement for å hjelpe mennesker og organisasjoner til økt energieffektivisering: ”Make the most of your energy”. www.schneider-electric.com/no

Kontakter

Jonas Normann

Jonas Normann

Pressekontakt VP Marketing & Operation +47 93421687