Gå videre til innhold
Pingvinhotellet i Tromsø. Foto: Jan Fredrik Frantzen, Universitetssykehuset Nord-Norge
Pingvinhotellet i Tromsø. Foto: Jan Fredrik Frantzen, Universitetssykehuset Nord-Norge

Pressemelding -

Europas største pasienthotell viser vei - Pingvinhotellet i Tromsø leverer energieffektivitet i verdensklasse

Hotellet er automatisert fra topp til bunn. Hvert av de 243 gjesterommene justerer sin egen varme, lys og luft. Energilekkasjen er redusert til et minimum.

Avgjørende med målrettet og strukturert arbeid

Energispesialisten Schneider Electric har levert en omfattende og svært energieffektiv byggautomasjonsløsning til Pingvinhotellet, Tromsøs høyeste bygg. I det nesten 12,000 kvadratmeter store hotellet er alle gjesterommene utstyrt med individuell lys-, varme- og klimastyring, og samtlige tekniske sjakter har lekkasjeovervåkning.

Prosjekter av denne størrelsen krever stor kapasitet og evnen til detaljfokus, forteller leverandøren. Arbeidet er utført i fire faser der både byggherre, totalentreprenør og leverandør har svært opptatt av grundig testing før designfrys.

- Pingvinhotellet i Tromsø er sannsynligvis det mest nettilkoblede og automatiserte hotellet i verden. Når 1355 sensorer skal installeres og godt over 250 rom automatiseres er målrettet og strukturert arbeidt helt avgjørende sier Fredrik Lundh, VP Buildings Business & Field Services i Schneider Electric.

Automatisering og energieffektivitet på detaljnivå

Hotellets driftsavdeling kan styre, overvåke og kontrollere energibruk til lys, ventilasjon og varme i et robust og brukervennlig grensesnitt, gjennom Struxureware Building Operation-systemet. Det skalerbare systemet gjør det også mulig å vite om gjesten er på rommet eller om et vindu står åpent. På denne måten finner hotellet energilekkasjer og stanser unødvendig energi- og ressursbruk. For at alle sensorene i bygget skal fungere sammen er det brukt KNX-standard.

Les mer om om Struxureware Building Operation her

- Vi har planlagt, levert og installert full styring og automatisering av både lys og inneklima. Vi har gjort alt fra å koble bookingsystemet med styringen av romtemperaturen, slik at rommet kun varmes opp når det er noen der, til lekkasjeovervåking og solskjerming. Jeg kjenner ikke til noen hoteller med samme grad av automatisering. Her kan ethvert rom kontrolleres og tilpasses helt individuelt. Bygget er rett og slett automatisert fra topp til bunn, sier Fredrik Lundh

Passivhus

- Det som har vært spesielt og har vært en utfordring er de strenge energikravene på 110kvh/mvk/år, forteller prosjektleder Jens Solvang hos totalentreprenør Consto.

Gjennom energiovervåkning, enkel ressurskontroll og gode byggtekniske løsninger leverer hotellet energiregnskap alle partene i byggprosessen er svært fornøyd med. Hotellet er blitt et passivhus som bruker svært lite energi på oppvarming samtidig som ansatte og gjester kan nyte et godt inneklima.

God tilbakemelding

Bygget har fått navnet Pingvinhotellet etter en navnkonkurranse. Det ble åpnet 1. september 2015, og med sine 52 meter over bakken er det høyest i Tromsø. Thomas Lyngmo fra Universitetssykehuset er svært positiv til ettårsbefaringen i juli. Ingeniør Ole Morten Småøien har ledet prosjektet fra leverandørens side og med en kreativ tilnærming har han utnyttet mulighetene som ligger i teknologien på en nyskapende måte og funnet løsninger som vi mener kan gi viktige energibesparelser.

-Jeg er svært fornøyd med resultatet og med jobben Schneider Electric har gjort, sier Lyngmo og trekker spesielt frem Ole Morten Småøien som en viktig brikke.

Emner

Kategorier


Schneider Electric – Life Is On

Schneider Electric er globalt ledende innen energihåndtering og automatisering, og hadde i 2015 en omsetning på 27 milliarder euro. Våre 160 000 medarbeidere betjener kunder i over 100 land innenfor akvakultur, olje og gass, transport, næringsbygg og bolig. Vi hjelper dem å håndtere energi og prosesser på en sikker, pålitelig, effektiv og bærekraftig måte. Fra den enkleste bryteren til komplekse operative systemer skal vår teknologi, programvare og servicetjenester forbedre måten kundene våre styrer og automatiserer virksomhetene sine på.

Schneider Electric har vært i Norge siden 1977 og har i dag en sterk markedsposisjon og 600 ansatte.

Vår nettilkoblede teknologi preger industrien, forandrer byer og beriker liv.

I Schneider Electric kaller vi det Life Is On.

www.schneider-electric.com/no.

Følg oss på sosiale medier:
På Twitter: @energieffektiv
Facebook:
LinkedIn
Google+
YouTube
SE TV
Schneider Electric-blogg

Kontakter

Jonas Normann

Jonas Normann

Pressekontakt VP Marketing & Operation +47 93421687